تفاوت گاز R22 با گاز R410
احتمالا اطلاع دارید که دستگاه های تهویه مطبوع از گازهای مختلفی استفاده می کنند. در اینجا دو نوع از شایع ترین گازها که با نام های گازهای R22 و R410 شناخته می شوند در اسپلیت ها مورد استفاده قرار می گیرند. این دو نوع گاز ازنظر شیمیایی شباهت هایی با هم دارند اما از نظر کارکرد کاملا با هم متفاوتند . لطفا تا آخر با تیم فورکی بازار همراه باشید تا تفاوت ها و عملکرد این دو نوع گاز را برایتان توضیح دهیم.
تفاوت گاز R22 با گاز R410- خصوصیات گاز R22
درباره گاز R22
گاز R22 یا گاز فرئون از شایع ترین گازهایی بود که در چند دهه گذشته در کولرگازی ها مورد استفاده قرار می گرفت . گاز R22 یک هیدروکلوروفلوئورومتان است که به جو زمین خسارت وارد میکند. یکی از مضرات این نوع گازتخریب لایه اوزون می باشد که ازنشت و انتشار گاز R22 ایجاد می شود. و از همه مهمتر گاز فرئون از جمله گازهای گلخانه ای است که عامل گرم شدن هرچه بیشتر کره زمین می شود. به همین علت تولید سیستمهایی با استفاده از گاز R22 از سال 2012 ممنوع شده و تولید دستگاهها تا سال 2020 توقیف شده اند . ولی کماکان در کشورهای جهان سومی تولید دستگاههایی که از این نوع گاز استفاده می کنند هنوز پابرجاست.
یکی دیگراز تفاوت های گاز R22 با گاز R410 در جذب و آزاد کردن گرما است که در اینجا گاز R22 عملکرد ضعیف تری نسبت به R410 یا پیورون (PURON) دارد و بازده کم آن چشمگیر است. امروزه در اکثر کولرگازی های دارای اینورتر از گاز R410 استفاده می شود.
دومین تفاوت گاز R22 با گاز R410 این است که گاز R410a دارای نقطه جوش منفی 51.4- درجه است. که در مقایسه با گاز R22 که دارای نقطه جوش منفی 40.8 درجه است. و بازده بسیار بالاتری داشته و با ODP نیز سازگار میباشد. که دارای ظرفیت سرما سازی بسیار خوبی بوده و برای مبدلهای حرارتی کوچک مانند کولرگازی بسیار عالی است.
تفاوت گاز R22 با گاز R410
شما با خواندم مطالب بالا تفاوت گاز R22 با گاز R410 را متوجه شده اید. هم اکنون مزیت های گاز R410 را شرح خواهیم داد. ودلیل اینکه چرا تولید سیستمهایی که از گاز R22 استفاده می کنند ممنوع شده است و چرا باید از گاز R410 استفاده کنید را درک خواهید کرد.
مزیت های گاز R410 نسبت به گاز R22
R410 در جذب و ازاد شدن گرما بهتر از مبرد R22 عمل میکند.
کمپرسور R410 خنک تر از R22 عمل می کند؛ همچنین ریسک خراب شدن ان به دلیل Over Heat کاهش می یابد.
نسبت حلالیت R410 در روغن سنتیتک بیشتر از حلالیت R22 در روغن ماینرال است. به همین دلیل سیستم R410a دارای خوردگی و سایش کمتر از سیستم R22 است.
R410 مقدار شارژ کمتری نسبت به R22 دارد و در نتیجه دوام بیشتری هم به دنبال خواهد داشت.
R410 نقطه جوش پایین تری نسبت به R22 دارد.
استفاده R410 در دستگاههای تهویه مطبوع باعث عمر بیشتر قطعات، سرمای بیشتر و ماندگاری بالاتر می شود.
کمپرسوری که از مبرد R410 استفاده میکند فشار بیشتری نسبت به کمپرسور های حاوی گاز R22 به سیستم و لولهها انتقال میدهد و باعث بهبود سرمادهی میشود.
تفاوت گاز R22 با گاز R410- نحوه شارژ گاز R410 در کولرگازی
آموزش نحوه شارژ گاز R410a در کولر گازی اینورتر
وقتی شما با کولر گازی اینورتر مواجه میشوید برای شارژ گاز R410a ، دو حالت میتواند وجود داشته باشد :
خالی بودن کولر از گاز به طور کامل
کمبود گاز در کولر گازی اینورتر یا اضافه کردن گاز R410a
روش اول : خالی بودن کولر از گاز به طور کامل
اگر سیستم کاملاً فاقد گاز R410a بود بهترین روش برای شارژ گاز به صورت وزنی است که با استفاده از ترازو مقدار موردنیاز گاز شارژ میشود.
مقدار گاز درج شده روی برچسب فنی برای 5 متر لوله محاسبه شده پس اگر در نصب کولر گازی شما مقدار لوله بیشتر از 5 متر استفاده شده باشد باید به ازای هر متر لوله بیشتر، 20 گرم گاز بیشتر هم به سیستم اضافه کنید.
اما اگر برای شارژ گاز ترازو نداشتید میتوانید با استفاده از گیج مانوفیلد به مقدار 110 PSI تا 120 PSI گاز شارژ کنید. البته این مقدار گاز برای زمانی است که دمای محیط داخل یعنی اواپراتور 27 درجه سانتی گراد و دمای محیط بیرون یعنی کندانسور 25 درجه سانتی گراد باشد توجه داشته باشید گاز R410a باید حتماً به صورت مایع شارژ شود یعنی هنگام شارژ باید کپسول را برعکس کنید.
اولین کاری که میکنید این است که باید به برچسب فنی کولرگازی توجه کرده و از نوع گاز و مقدار به کار رفته در سیستم مطمئن شوید، مانند تصویر زیر که میبینید یکی گاز آن را R410a معرفی کرده و دیگری گاز ان را R22 معرفی کرده است.
تفاوت برچسب کولرگازی با گاز R22 و کولرگازی با گاز R410
روش دوم : کمبود گاز در کولر گازی اینورتر یا اضافه کردن گاز R410a
زمانی که شما با سیستمی روبرو شدید که متوجه میشوید گاز ان براثر نشتی یا هر علت دیگر کم شده است بعد از پیدا کردن علت کمبود گاز باید ان را شارژ کنید.
با توجه به اینکه گاز R410a از دو گاز مختلف تشکل شده است وقتی سیستم نشتی دارد شما دقیقا نمیدانید که چه مقدار از کدام گاز در سیستم وجود دارد و چه مقدار از کدام گاز خارج شده است. پس اصولی ترین روش این است که اگر متوجه شدید 10% تا 15% بیشتر از گاز کل سیستم کم شده است حتماً باید تمام گاز را خالی کرده و دوباره ان را شارژ کنید. ولی اگر کمتر از مقدار ذکر شده از سیستم گاز خالی شده بود می توانید ان مقدار را به صورت مایع اضافه کنید.
نتیجه گیری
با تمام این توضیحات حالا میدانیم که گاز R410A از نظر اقتصادی به صرفه تر و دارای کارایی و بهره وری بیشتر و همینطور از نظر مفید و یا مضر بودن هم با محیط زیست نیز سازگارتر است. از طرفی مشکل دیگر طولانی نبودن ضمانت شارژ خشک است اما انتخاب یکی از گازهای فریون و پورون ، انتخاب دشواری نیست چرا که این تصمیم توسط صنعت HVAC و محدودیتهای مقرراتی اتخاذ شده است.